top of page

Artisti soovitused

Updated: Nov 10, 2023


Tricky

Seekord tahan teile tutvustada, midagi natuke vanemat - briti muusikut Trickyt . Tricky on paljude kriitikute poolt kõrgelt hinnatud hiphopi räppar ja produtsent, kelle muusika laskub nn Trip Hopi žanri, kohati lausa Alternative Hip Hop`i. Tricky läheneb muusikale täielikult omamoodi, salates kõiki muusikale pandud “reegleid”. “If someone can tell you how they did a song, I don’t trust them,” ütles ta ise kord Rolling Stone’ile. Ta alustas oma karjääri räpparina bändis Massive Attack ning soolokarjääri oma debüütalbumiga Maxinquaye aastal 1995. Sealt algab ka tema pikk koostöö Briti laulja Martina Topley-Bird’iga. Maxinquaye albumi siht oli tal selge: “To do an album that’s going to fuck everybody up. No compromise whatsoever,” (intervjuust The Guardian’iga). Album teeb täpselt seda. Martina melanhoolne ja nõtke lauluhääl koos Tricky justkui suitsutatud, käriseva häälega loovad omavahel midagi enneolematut, kogu muusika on justkui üks suur kokkupandud juhus, mõjudes kui unenägu. Albumit kuulates võib tekkida tunne, et tegu on muusikalise geeniusega, kes suutis vale muuta millekski, mis on loogiline, kuid Tricky ise kommenteerib toimuvat selgitusega, et ta lihtsalt ei teadnud, mida ta tegi. Maxinquaye nimi tuleb Tricky emalt - Maxin Quaye, kes suri, kui Tricky oli vaid 4. Oma lapsepõlve veetis ta suurelt oma vanaema ja tädide järelvalve all, kes hoolitsesid tema eest ilma eriliste reegliteta, kuid armastusega. Sellegipoolest puutus Tricky juba väga noorelt kokku narkootikumide ja jõhkra vägivallaga, kõik see ongi see, mida ta kirjeldab oma albumis. Lugu “Hell Is Round The Corner” kirjeldab just tema elu Bristolis, kokkupuuteid seal valitsevate ohtude ja vägivallaga. Ta on ka välja lasknud samanimelise autobiograafia, kus ta kirjeldab just sedasama elu.“Hell Is Round The Corner” on minu vaieldamatu lemmik albumilt, aga lisaks soovitan esimesele kuulajale lugusid “Black Steel”, “You Don’t” ja “Pumpkin”.

Tahan pöörata teie tähelepanu ka tema 2020 aasta albumile “Fall to Pieces” milles kajastub tema sügav lein oma tütre järele. “Hate This Pain” on üks esimesi palasid, millega Tricky tegeles pärast oma tütre surma. Loo muusikaline taust on lihtsam: bluusistiilis klaverikäigud, mida kaunistavad trompeti, tšello ja slide- kitarri tilgad. Sellele laulavad peale Tricky ja Marta Zlakowska lüürikat süngest meeleheitest. Tricky sai oma tütre koos oma partneri Martina Topley-Bird ’iga kuu pärast Maxinquaye avaldamist, Martina oli siis vaid 19 ning otsus Tricky’ga koos album teha ja siis veel tütre saamine muutsid tema elukurssi täielikult. Praegu ei ole need kaks enam koos.

Tricky on avaldanud väga palju muusikat väga pika aja vältel. Tema värskeim lugu, koostöös Silent Strike ja Luciaga, “Skip” tuli välja 2022 aasta juunis. Ta on loonud tohutu hulga muusikat, mis on tehtud koostöös teiste vähetuntud artistidega, mis muudab tema diskograafia veel huvitavamaks ja laiemaks. Soovitan kuulata just enne mainitud albumeid esimesena, “Fall to Pieces” ja “Maxinquaye” või sellest 2 aastat hiljem ilmunud “Maxinquaye (Deluxe Edition)”. Ei jäta mainimata ka albumit “Blowback” (2001).

Ka Eestist pärit Mariin Kallikorm on mänginud Tricky bändis kitarri, eelmine aasta pidid nad ka Eestisse tulema, kuid tuur jäeti ära.

Veel mõnusat kuulamist Tricky’lt: “No One Quite Like You” ja “Like a stone - trentemøller remix” mis on mõlemad tehtud koostöös Taani helilooja Trentemøller’iga, “Until Daylight Comes”, tehtud koos The Avalanches’iga, “The Only Way” ja viimaks Tricky cover loost “Dear God”.


Autor: Laura Ulm


Louis Tomlinson

Hiljuti tuli Briti laulja Louis Tomlinson välja oma uue albumiga “Faith in the Future”. Album debüteeris Ühendkuningriigis 1. kohal ja on saanud lühikese ajaga väga edukaks. Albumil on kokku 16 laulu, mis on kõik kindlasti kuulamist väärt. Soovitan väga need kõik läbi kuulata, kuid mu enda lemmikute hulka kuuluvad laulud “Common People” ja “Out Of My System”.

Louis Tomlinson on One Directioni liige ja aastal 2016 alustas ta oma soolokarjääriga. One Directionis oli ta liige, kes kirjutas bändile kõige rohkem laule. Kokku oli neid 38 ning paljudest nendest said suured hitid ja fännilemmikud. Aastal 2020 avaldas ta oma esimes sooloalbumi “Walls”. Albumil on 12 laulu ja võib öelda, et kõigis lugudes võib leida sarnasust, mis viitab Louis muusika omapärale. Tema muusika on enamasti indie pop ja rock stiilis ning ta on erakordselt andekas laulusõnade kirjutaja. Louis lood on tihti sügavamõttelised ja inspireerivad.

Lisainfoks võib mainida, et Louis’l on järgmisel aastal tuur tulemas, kus ta ka Eestisse plaanib tulla. Märtsis käisin ma tema kontserdil Rootsis ja see kogemus oli tõesti midagi teistsugust. Julgen väga soovitada, ta on väga tähelepanuväärne artist ja tal on juba üle 10 aasta kogemust inimestele esinemisega.


Autor: Laura Kranich

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page