top of page

Loomingulised NG kunstnikud rambivalguses

Updated: Nov 10, 2023


Lumisel 20. jaanuari õhtul korraldas 10.K klass kultuurimajas Noarootsi Gümnaasiumi esimese ametliku kunstigala. Galale oli kutsutud kogu koolipere oma kaaslaste kunsti vaatama ning hindama. Kunstigala eesmärgiks võeti see, et õpilased saaksid kuskil oma kunsti ja loovust teistele eksponeerida.

Kunsti hakati koguma jaanuari alguses, mil käidi ka kutseid ühikatele jagamas, et kõik ikka toredast ettevõtmisest teaksid ja osa võtaksid. Kunstnikud ei jätnud võimalust märkamata ning lõpuks oli korraldaja kümpa tuba sõna otseses mõttes kunsti seinast seinani täis. Igas suuruses teosed transporditi turvaliselt kultuurimajja ning siis sai ka uhke ekspositsioon üles pandud. Kätte oli jõudnud kunstigala õhtu ning K klass ootas pingsalt külalisi ning kunstnikke. Kuigi õues valitses karm lumetorm ning veerand tundi enne avamist oli Pürksi korraks kottpime, valgusid vaikselt kunstihuvilised uksest sisse. Külalisi kostitas K klass endi tehtud küpsetiste ja suupistetega ning kunsti turvalisuse tagamiseks liikusid ringi ka turvamehed. Õhtut juhtisid Andero Tabur, Saskia Laiv ja Marie Suur. Et külalistel oleks ka võimalik mingit kunsti luua, said nad jätta endast jälje joonistustahvlile. Tahvli ümber oli pidev sagimine ning õhtu jooksul oli see täitunud õpilaste live kunstiga.

Külaliste meelt lahutas Nuckö Folkdans rahvatantsugrupp, kes uhkelt reklaamis tantsukunsti ning kutsus kõiki poisse ja tüdrukuid oma tillukesse rühma. Esines ka Royal Tälent Naitil kuulsaks saanud Kümpa bänd ning nende palad panid kepslema lausa mõlemad leemurite klassijuhatajad. Enne Kümpa bändi etteastet teatas aga üks turvameestest õhtujuhtidele eriolukorrast. Nimelt oli too päev meie kuningriigipea Saalomoni sünnipäev. Kuningas kutsuti lavale ning tema auks lauldi rootsikeelset sünnipäeva laulu.


Kunsti, mida vaadata, oli tõesti palju ning iga teos oli omamoodi köitev. Galal oli esindatud nii abstraktset kunsti kui ka digitaalkunsti. K klass oli otsustanud, et toimub ka lemmikute kunstiteoste valimine. Selleks oli kohale kutsutud kohtunikud, kelle seas olid esindatud meie armastatud muusikaõpetaja Maria Rostovtseva, tegus sekretär Viktoria Mitman ning meie kallis koolijuht Laine Belovas. Kohtunikud aitasid leida viis parimat tööd ning külalised said valida ka publikulemmiku. Iga kunstiteose juures oli number, mille sai kirjutada hääletussedelile ning seejärel hääletusämbrisse panna.


Publiku lemmikuks osutus teos number 22, mille autoriks oli Annika Mikson (11.V). Annika kogus ka kohtunikelt kaks auhinda töödega number 17 ja 48. Kohtunikud andsid teised kolm auhinda järgmistele kunstnikele: töö nr 14 Iiris Marie Ümarik (10.K), töö nr 76 Janno Reppo (12.K) ja töö nr 51 Pille-Riin Kikas (10.T).


Ürituse võib õnnestunuks lugeda ning korraldustiim tõesti tänab kõiki loomelisi kunstnikke, kes tõid oma töid teistele näidata, ilma milleta poleks kunstigala oma eesmärki täitnud. Täname kohtunikke, kes tegid ära suure ja raske töö ning esinejaid, kes lahutasid külaliste meelt. Suur aitäh kõigile, kes kohale tulid!




52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page